Apă rece cu dulceaţă

Optimism pe bune

Posted on: Noiembrie 1, 2009

Am fost vineri la Optimism2009. Povestea care a rupt practic evenimentul în două a fost cea a Sandei Nicola, jurnalista care a învins cancerul.(Mulţumesc, Sanda!) Sanda m-a şocat în primul rând când ne-a spus că a fost întrebată „De ce te cheamă ca pe jurnalista aia care a avut cancer? Chiar, ea oare mai trăieşte?”. O chema la fel pentru că era ea, de fapt.

Sanda a povestit cum i-a reaşezat boala viaţa pe alte principii. O poveste ca asta e emoţionantă doar dacă eşti acolo să o auzi direct de la ea. Dar i-am promis în gând Sandei că o să zic mai departe; să vă spun despre cancerul de col uterin, care poate fi depistat din timp prin testul Papanicolau şi care poate fi tratat. E chiar singurul cancer tratabil. Şi dacă te gândeşti că nu te atinge el tocmai pe tine, află că

În lume cancerul de col uterin se situează pe locul doi ca frecvenţă

În Europa, la fiecare 18 minute o femeie moare de cancer de col uterin. România se situează pe primul loc din Europa în ceea ce priveste mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, de 6,3 ori mai mult decât media ţărilor din Uniunea Europeană.

conform Centrului Naţional de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin

Vă rog din suflet să mergeţi să faceţi testul şi să povestiţi tuturor femeilor la care ţineţi. Mulţumesc!

Anunțuri

4 răspunsuri to "Optimism pe bune"

Raluca, nu este un „test” pe care trebuie sa ti-l faci. Decat regulat testul Babes Papanicolau ca sa verifici ca totul e normal acolo. Ce trebuie facut este un vaccin anti-HPV pentru femeile tinere care previne acest tip de cancer. Guvernul a incercat sa vaccineze toate fetitele din scoli, dar din cauza dezinformarii mamele nu au fost de acord. Uite un articol recent despre aceasta tema: http://www.cotidianul.ro/campania_de_informare_pentru_prevenirea_cancerului_de_col_continua-100406.html

Da, la Papanicolau ma refeream, ca doar am zis de el in text. Era pentru reamintire, stiu ca indicat e sa-l repeti o data la un an, dar mai sunt si situatii in care nu ne ducem la doctor pana nu se intampla ceva rau.
Da, citisem despre vaccin, dar se pare ca in ultima vreme lumea a dezvoltat o reticenta majora fata de vaccinuri, fie ele de porcina sau HPV. Circula stiri cu oameni care au murit, videoclipuri pe youtube cu fete care n-au mai putut sa mearga..
Sanda zicea insa ca e indicat sa-l facem, ea citind super mult pe tema asta. N-am gasit insa nicaieri cat costa oficial, iar neoficial am auzit ca e foarte scump.
Stie careva cat costa, si-a facut cineva?

Eu mi l-am facut din liceu, se face in 3 doze, si fiecare doza costa cam 500 de lei deci in total va costa 1500 lei.
Uite aici descrierea vaccinului: http://www.efarma.ro/products.php?id=1375

Si uite si site-ul de informare realizat in colaborare cu Guvernul si Ministerul Sanatatii: http://www.informarehpv.ro/

Mulţumesc frumos, Uae, acum măcar ştim ceva concret!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: