Apă rece cu dulceaţă

Cum se naşte „lucrul nemţesc” din bunăvoinţa nemţească

Posted on: Ianuarie 28, 2009

Motto: Jette: Lucru nemţesc, dom’lee..

Inainte de a pleca in Germania, ma gandeam sa-mi fac licenta despre cultura organizationala germana si influenta ei asupra eficientei. Altfel spus, cum gandesc ei de le merge totul bine. Ajunsa aici, mi-am dat seama ca problema nu era asa de savanta cum incercam eu sa demonstrez.

Nu-ti trebuie cine stie ce ancheta sociala ca sa vezi cum gandesc oamenii din tara asta al carei nume e sinonim cu calitatea. E de ajuns sa iesi pe strada ca sa afli secretul: bunavointa muncitorului simplu. Bunavointa si functionar public, ar fi deja o asociere inadecvata in Romania. In schimb, in Germania se intampla. Tanti de la Kaufland iti va ura mereu o seara sau un weekend placut, si asta cu zambetul pe buze chiar si la al 200-lea client. Mai mult, o sa te intrebe daca e totul in ordine daca te vede ca te uiti nedumerit de ceva. Doamna de la biblioteca se va uita mereu prin 3 cataloage dupa numarul de telefon al profesorului care are cartea care iti trebuie tie. Controlorul de tren cel mai probabil iti va scrie pe o hartie unde trebuie sa cobori si la ce linie sa te duci, daca te vede ca nu intelegi.

Nu zic ca in Germania totul e perfect. Nu, au si ei intarzieri la trenuri sau tot felul de alte proceduri ciudate. Deosebirea e ca ei incearca sa rezolve problema, in timp ce functionarul roman e tintuit intr-un “nu pot”, “nu stiu”, “intrebati mai sus” perpetuu.

M-am gandit ca poate e si din cauza atitudinii noastre fata de muncitorul simplu. Poate punem presiune asupra lor, gandind ca..e numai o vanzatoare. In schimb, aici pare un fel de recunoastere reciproca a meritelor. Tu stii ca vanzatoarea te ajuta cumva sa le pui copiilor bunatati pe masa, ea stie ca munca ei e respectata ca atare, ca are un rol in societate. Si atunci ea isi face munca cu seninatate, iar tu pleci de la Kaufland cu sentimentul ca traiesti intr-o lume asa cum ar trebui sa fie. Senina.

Asa ca postul asta e pentru toate doamnele de la Kaufland, pentru tipa de la Plus care m-a asteptat cand mi-am uitat portofelul acasa, pentru bruneta de la Mensa, pentru fata simpatica din ceainarie, pentru soferii de pe masinile DHL..Asta ca sa stiti ca nemtii nu-si fauresc calitatea in laboratoare ostile, in care lucreaza ei singuri, ca, doar asa stim, nemtii sunt reci, nu? Nu. „Lucrul nemtesc” se naste din seninatatea si daruirea omului simplu fata de munca pe care o face.

Anunțuri

1 Response to "Cum se naşte „lucrul nemţesc” din bunăvoinţa nemţească"

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: